Съвети за поддръжка на компютър

1. Огледайте къде са вентилационните отвори на компютърната кутия и освободете достатъчно място около тях. Никога не слагайте компютъра си в затворени шкафове, тесни места, до парното или друг отоплителен уред или на пряка слънчева светлина. Електронните компоненти генерират топлина и когато нещо пречи на охладителната система да върши своята работа, това може да доведе до нестабилна работа или дори до повреди в хардуера.

2. Почиствайте редовно вътрешната част на компютъра си от прах. Извършвайте почистването при изключен от мрежата компютър. Използвайте за целта четчица от естествен косъм. За най-добър резултат си купете и флакон със сгъстен въздух. С него ще можете да издухате праха от труднодостъпните места.
Почистването с прахосмукачка крие рискове и не се препоръчва.

3. При възможност, ограничавайте пушенето в помещението, където се намира компютърната ви техника. Наслояванията от тютюневия дим са изключително опасни за оптичните ви устройства /CDROM, DVD и т.н./, а и за техниката като цяло. Цигарения дим съдържа химикали, които могат да провеждат електричество и такива, които могат да предизвикат корозия в компютърните части.

4. Проверявайте редовно дали вентилаторите в компютъра работят добре / вентилатори обикновенно се поставят в захранващия блок, на процесора, на видеокартата и на чипсета/. При поява на "съмнителни" шумове от вентилаторите е добре те да бъдат подменени веднага. Няколко лева за нов вентилатор ще гарантират добрата работа на далеч по-скъпите процесор, видеокарта, хард диск и т.н. Не пестете при покупка на вентилатори - некачествените вентилатори ще се повредят бързо, а и са доста по-шумни. Ако мислите, че не можете да се справите сами, се обърнете към специалист.

5. Включвайте компютъра /или компютрите/ и периферните устройства към един разклонител.

6. Използвайте само качествени разклонители за вашата компютърна техника. Спестените от покупката на разклонител пари не си струват риска.

7. При чести колебания в захранващото напрежение е силно препоръчително използването на UPS /непрекъсваемо токозахранващо устройство/. Цените на тези устройства не са високи, а могат да ви спестят големи проблеми.

8. Когато свързвате периферни устройства към серийните и паралелни портове /принтери, скенери, външни модеми, мишки/ се уверете, че и периферното усторойство, и компютъра са изключени.

9. Ако сте включени към Интернет през LAN доставчик, при гръмотевична буря по външните LAN мрежи често се индуцира електрически ток, които може сериозно да повреди компютъра ви. Затова се снабдете с LAN протектор /които също не може да даде 100% гаранция за сигурност/. Добра идея е да не ползвате вградена LAN карта, а да поставите допълнителна PCI LAN карта. Винаги, когато оставяте компютъра си задълго без наблюдение /дни, седмици/ изключвайте кабела на LAN доставчика. Изключвайте кабела и при гръмотевична буря.

10. Ако се наложи да транспортирате компютъра /монитора/ си през зимата, изчакайте известно време /в зависимост от температурните разлики и времето на престой на студено, но не по-малко от 30-40 мин./ преди да го включите на новото място, защото има опастност от конденз, които може сериозно да повреди техниката ви. Ако техниката е престояла дълго време на студено се препоръчва да се изчакат няколко часа преди включване в топлото помещение.