Ако работите на компютър (съвети)

От какво може да се разболеете, ако активно работите на компютър? Как може да избегнете рисковете за здравето ви?

Мониторът е най-опасната част на компютъра, напомнят здравните експерти. Електромагнитното поле се излъчва от всички страни на монитора. Отпред го "задържат" кинескопът и защитният екран, но от другите страни вълните се разпространяват свободно.

Добре е хората, които работят в помещение с много компютри, да поставят монитора в ъгъл, до страничните стени, да се поставят зелени растения.

Според хигиените норми, за да се предпазите излъчването на съседа, разстоянието между компютрите трябва да е не по-малко от 0,5 м.

Като седите неподвижно, ставате жертва и на различни заболявания на опорнодвигателната система. Най-често се развива остеохондроза.

Скованата поза действа пагубно на гръбначния стълб. При 85% от работещите на компютър над 2 г. се появяват остеохондрозни симптоми, сочи статистиката.

Можете да се предпазите, като водите активен начин на живот. Не е задължително всеки ден да преодолявате маратонски дистанции. Трябва обаче да прекарвате 1,5-2 часа на ден на чист въздух. Залог за здравето на гръбначния стълб са всекидневните разходки пеша. Хора, които често и дълго се разхождат, рядко страдат от болки в гърба.

Правилно организирайте работното си място.

Височината на стола да съответства на дължимата на пищялите: така стъпалата с цялата си повърхност “лягат” на пода.

Максималната дълбочина на седалката да е 2/3 от дължината на бедрата.
Цилиндрична възглавница, поставена на кръста, позволява на гръбначния стълб да се разтовари. Гърбът трябва да се държи изправен. Старайте се целият да е опрян на облегалката.

И най-важното: не бива да оставате дълго в една поза. На всеки 15-20 мин правете упражнения: станете и седнете на стола няколко пъти или променете положението на краката.

Движете се повече.

Раздвижвайте се редовно през целия работен ден. Ако се трудите в голям офис и не е удобно да правите гимнастика на работното място, разходете се в коридора или се изкачете по стълбите до горния етаж.

Компютърът най-силно вреди на очите.

Очите възприемат всички околни предмети с отразена светлина. Изображенията от монитора обаче се състоят от милиони светещи точки, които пламват и угасват през определено време. И възприемането им е огромно изпитание за очите.

"Компютърният зрителен синдром" се появява при всички, които редовно прекарват пред екрана над шест часа на ден. Симптомите се разделят на две групи.

1. Първата е зрителна.

Тя включва намаляване на остротата на зрението, забавено фокусиране, удвояване на предметите, бързо уморявам по време на четене.

2. Втората условно се нарича очна.

Към нея се отнасят парене в очите и под клепачите, болки в слепоочието и челото, болки при движение на очите, зачервяване.

При някои болезнените признаци се появяват след 2 часа, прекарани пред екрана, при повечето хора - след 4 часа, и се откриват при всички, които се втренчват в монитора над 6 часа.

Можете да си спестите неприятните симптоми, ако спазвате елементарни правила за работа с компютър.

  • Не стойте близко до екрана. Разстоянието от 15-инчов монитор до очите да не е по-малко от 60-70 см, при 17-инчов е нужен 1,5 м.
  • Не работете на максимална яркост и контраст.
  • Използвайте компютърни очила или стъкла със специално покритие, което намалява контраста на изображението. Те снижават умората на очните мускули и подобряват акомодацията на зениците.
  • Осветлението в стаята да не дава отблясъци върху монитора.
  • Използвайте допълнително странично осветление, поставено най-добре отляво.
  • Осветителните тела да не са в полето на зрение, за да не усилват натоварването на очите.
  • Не стойте зад компютър в сумрак или когато е тъмно. Ако преписвате, поставете листовете възможно по-близко до екрана, за да намалите разсейването на погледа.

Тибетски гимнастика за очите.

Тези ефикасни упражнения от тибетската гимнастика за очите ще ви помогнат да запазите очите си здрави.

- Отдръпнете се от монитора и затворете очи. 10 пъти бързо присвийте очите, след това 10 пъти интензивно премигвайте.

- Затворете очи и мислено рисувайте осморки, първо във вертикална посока, след това хоризонтално.
Масажирайте слепоочието с кръгови движения с краищата на пръстите.
Пръстите на дясната ръка движете по часовниковата стрелка, на лявата - в обратна посока.

- Направете упражнения, които отпускат мускулите на зениците. Фиксирайте погледа на най-отдалечената точка, която виждате, след това бавно го преместете в края на носа.

Повтаряйте упражнението 10-15 пъти, три пъти на ден.

Източник: zdrave.rozali.com